همهی ما در خرید آنلاین، رسانههای اجتماعی، برنامه تلفن همراه و غیره به ایمیل نیاز داریم. در واقع ایمیل به نوعی شناسهی ما در دنیای دیجیتال است. امروزه بالغ بر ۹۰ درصد افراد بالای ۱۵ سال، ایمیل دارند به همین سبب ایمیل مارکتینگ یکی از زیرشاخههای مهم دیجیتال مارکتینگ است.
بازاریابی از طریق ایمیل برای ایجاد ارتباط با مشتریان بالقوه (که هنوز خریدی از ما نکردهاند)، مشتریان فعلی و حتی مشتریان گذشته مهم است زیرا به شما فرصتی میدهد تا در زمان مناسب مستقیماً با آنها در ارتباط باشید و از طریق صندوق ورودی ایمیلشان، با آنها صحبت کنید.
ایمیل مارکتینگ نوعی بازاریابی است که میتواند مشتریان موجود در لیست ایمیل شما را از محصولات جدید، تخفیفها، رویدادها سایر خدمات مطلع سازد. همچنین میتواند به جای تمرکز مستقیم بر فروش، مخاطبان را در مورد ارزش برند و یا خدماتتان آگاه سازد. ایمیل مارکتینگ به عنوان یک رسانه عالی برای سوددهی اثبات شده است.
سودآوری ایمیل مارکتینگ چقدر است؟
بازگشت سرمایه یا Return on Investment (ROI) معیار عملکردی است که برای ارزیابی کارایی یک سرمایه گذاری مورد استفاده قرار میگیرد. ROI سعی میکند به طور مستقیم، میزان بازده یک سرمایهگذاری خاص را نسبت به هزینهی آن، اندازهگیری کند. بازگشت سرمایه چالشی است که متخصصان بازاریابی با آن روبرو هستند. با توجه به هزینهی نسبتا پایین ایمیل مارکتینگ، اگر از هر ۱۰۰ ایمیل در صورت امکان یکی تبدیل به فروش شود، ایمیل مارکتینگ یک تجارت سودآور خواهد بود.
البته به خاطر داشته باشید ایمیل به تنهایی نمیتواند مثمر ثمر باشد اما میتواند مکمل بسیار خوبی در کنار فعالیت های دیگر باشد. مثل مواقعی که شما نمیتوانید به تنهایی به وبلاگنویسی یا بازریابی شبکه های اجتماعی اعتماد کنید.
بانک ایمیلی بخریم یا لیست جمع کنیم؟
بانکهای ایمیلی فراوانی وجود دارند که میتوانید به راحتی آنها را خریداری کنید. اما قبل از خرید آنها در نظر داشته باشید که این ایمیل ها اولا لزوما همگی فعال نیستند. دوما مخاطب هدف شما ممکن از درصد کوچکی از این بانک باشد. بنابراین پیشنهاد ما این است که لیست ایمیل خریداری نکنید و مشترکان خود را کسب کنید. میپرسید چگونه؟
- هدف خود را مشخص کنید.
- میتوانید محصول یا خدمات خاصی مانند کتاب الکترونیک را در ازای دریافت ایمیل کاربران، به آنها ارائه دهید.
- پیشنهاد های ویژه را از طریق ایمیل ارائه دهید.
حفظ مشترکان ایمیل مارکتینگ
برای حفظ مشترکان، بسیاری از شرکت ها ایمیل کمتری را ارسال میکنند. طبق تحقیقات دفعات زیاد در ارسال ایمیل تاثیر منفی در حفظ مشترک میگذارد. ضمنا باید متناسب با نیازهای مشترکانتان به آنها ایمیل ارسال کنید. این به معنای احترام به مخاطب است و درنتیجه باعث کسب احترام متقابل مخاطب برای برند شما میشود.
بهینه سازی و آزمایش ایمیل مارکتینگ
ایمیل خود را با موضوعات خاصی محدود نکنید. در ایمیل مارکتینگ سعی کنید از طریق انجام آزمایشها بین موضوعات مختلف، عملکرد ایمیل خود را بهینهسازی کنید. ارزیابی کنید در چه نوع ایمیلهایی و با چه محتوایی نرخ کلیک و نرخ تبدیل بالاتر است.
مراحل راه اندازی ایمیل مارکتینگ
- اهداف خود را مشخص کنید.
- لیست ایمیل خود را ایجاد کنید.
- نوع کمپین هایی را که میخواهید ارسال کنید انتخاب کنید.
- اولین کمپین خود را ایجاد کنید.
- نتایج خود را اندازه بگیرید (ROI)
- اقدام به بهینهسازی نتایج کنید.
انواع مختلف قالب های ایمیل
در ادامه انواع مختلف قالب های ایمیل مارکتینگ و مزایا و معایب آن برای انتخاب بهترین نوع آن را خواهیم داشت.
۱. خبرنامه (Email newsletter)
بسیاری از مشاغل و سازمان ها خبرنامههای ایمیلی ارسال میکنند تا از این طریق در ذهن مخاطب خود باقی بمانند. اگر بخواهید برند خود را پرورش دهید و اولین اسمی باشید که وقتی کاربران به محصول یا خدمات شما نیاز دارند به ذهنشان میرسید این یک روش عالی است.
مزایا خبرنامه
- آگاهی از برند
- استفاده مجدد از محتوا
- مطالب متنوع
معایب خبرنامه
- تمرکز ممکن است بیش از برند روی خبرها باشد.
- در خبرنامه چیدمان بسیار پیچیده میشود.
۲. خلاصه (digest)
digest به معنای هضم کردن است. این روش به معنای استفاده از انواع محتوا به گونه ای است که قابل هضم باشد. یعنی به صورت سرفصلی، مرتب و خلاصه. در این روش باید محبوبترین مطالب جدید را برجسته کنید تا خوانندگان به مطلب علاقمند شوند. به عنوان مثال: شما میتوانید خلاصه ای از یک کتاب را برای مطالعه و یا بخشی از فیلمی را ارسال کنید.
مزایا digest
- استفاده از آن نسبت به خبرنامه ها آسانتر است.
- از لیست تشکیل شده و به مشترکان کمک میکند تا ایمیل را سریع اسکن کنند و روی قسمت هایی که علاقمند هستند کلیک کنند.
- طراحی آن بسیار ساده تر از خبرنامه است.
۳. ایمیل اختصاصی (dedicated email)
ایمیلهای اختصاصی که به عنوان ایمیلهای مستقل نیز شناخته میشوند، فقط شامل اطلاعات هستند. مواردی وجود دارد که باید به همه مشترکان شما در مورد یک موضوع خاص اطلاع داده شود. به عنوان مثال میتوانید آنها را دعوت کرده تا در رویدادی که شما میزبان آن هستید شرکت کنند. آنها مشابه صفحات فرود (landing page) هستند.
مزایا ایمیل اختصاصی
- دعوت به عمل متمرکز
- ساخت آسان
معایب ایمیل اختصاصی
- سازگاری کمتر مشترکین
- محتوای همگن
۴. ایمیل های هدفمند به مشتریان بالقوه (Lead nurturing)
هدف این نوع ایمیل برقراری ارتباط با مشتری بالقوه و تلاش برای تبدیل کردن آن به مشتری کنونی است. اگر شما از علایق مشترکین و آنچه احتمال دارد در آینده به آن نیاز داشته باشند آگاه هستید، میتوانید بر اساس این اطلاعات ایمیل های هدفمند به مشتریان بالقوه ارسال کرده و فرصت ها را تبدیل به سود کنید.
مزایا Lead nurturing
- در زمان مناسب است
- برای مخاطب هدف است
معایب Lead nurturing
- بازدیدها قطره قطره میشوند.
- شاهد افزایش چشمگیر میزان بازدید و تبدیل نخواهید بود.
۵.ایمیل هایی با حمایت مالی (sponsorship emails)
شما برای درج محتوای برند خود در خبرنامه فروشنده دیگری هزینه میکنید. این رسانه پولی این مزیت را دارد که به مخاطبان خاص دسترسی پیدا کنید. مثلا: زنان بین سنین ۳۰ تا ۴۰ سال. هزینهها در این نوع ایمیل شامل پرداخت به ازای هر کلیک (PPC)، تبلیغات نمایشی و غیره میشود.
مزایا
- بسیار هدفمند هستند.
- ROI دقیق
معایب
- رایگان نیست و باید هزینه پرداخت شود.
- منابع اختصاصی میخواهد.
۶. ایمیل های معاملاتی (transactional emails)
پیام هایی هستند که مخاطبان شما برای کامل کردن یک عمل انجام میدهند. به عنوان مثال اگر در حین ثبت نام در یک وبینار هستید شما یک فرم را پر میکنید و سپس یک ایمیل دریافت میکنید که به شما اطلاعات ورود به سیستم را میدهد. سایتهایی مانند آمازون که سفارش شما را تأیید میکنند و اطلاعات حمل و نقل را به شما میدهد.
نتیجهگیری
گرچه ایمیل مارکتینگ یک روش بسیار کاربردی و اثبات شده در بازاریابی است اما به خاطر داشته باشید این روش باید توسط تلاش های دیگر حمایت شود. مانند سئو، بازاریابی محتوا، بازاریابی پیامکی، شبکه های اجتماعی، نیچ مارکتینگ، بنچ مارکینگ، و… قدرت واقعی زمانی به وجود میآید که به یک ترکیب بازاریابی قوی دستیابی پیدا کنیم.