بازاریابی محتوا ( Content Marketing) یکی از زیرمجموعههای مهم دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود.
بازاریابی محتوا چیست؟
در حقیقت نوعی از روش های بازاریابی است که باعث جذب مخاطب جدید و حفظ مخاطب های سابق از طریق تولید محتوا می شود.
بازاریابی محتوا یک فرآیند بلند مدت است و باید در استراتژی بازاریابی کسب وکار ها لحاظ شود.
بازاریابی محتوا بدون محتوای باکیفیت، اثر بخش نخواهد بود.
کیفیت محتوای تولید شده، بر روی بسیاری از روشهای بازاریابی مانند بازاریابی شبکه های اجتماعی، تبلیغات کلیکی و سئو تاثیرگذار است.
محتوا می تواند به شکل های مختلف باشد: محتوای متنی، محتوای تصویری و محتوای ویدئویی.
آیا کسب و کار شما به بازاریابی محتوا نیازمند است؟
فرقی نمیکند که کسب و کار شما چیست و یا هدف شما از بازاریابی چیست؟ در حال تثبیت برند خود هستید؟ نیاز به فروش بیشتر دارد؟ مخاطبان و کاربران خود را میخواهید افزایش دهید؟
تفاوتی ندارد کدام یکی از این موضوعات باشد در هر حالت شما به بازاریابی محتوا احتیاج دارید! محتوای شما برای هر پلتفرمی که طراحی و منتشر شده باشد، میتواند در راستای هدف شما کار کند و شما را برای رسیدن به هدف یاری کند.
استراتژی محتوا مزایای بسیاری دارد که میتواند شما را به عنوان یک صاحب کسب و کار یاری کرده و رشدی پایدار برایتان به ارمغان آورد.
از مهمترین مزایای آن میتوان به گسترش کسب و کارهای جدید و استارت آپ ها اشاره کرد.
در این مطلب ما راهکارهایی در۹ گام برای کمک به بازاریابی محتوایی به شما معرفی می نماییم که موجب شود میزان موفقیت وب سایت شما در زمینه بازاریابی محتوا چندین برابر گردد:
گام اول:تعیین هدف
همهچیز باید بر اساس اهداف کسبوکار و برنامههای بازاریابی پیش برود؛ پس قبل از انجام هر اقدامی اهداف کسبوکار خودتان را مرور کنید، مشخص کنید که بازاریابی محتوایی قرار است در راستای کدام اهداف حرکت کند و باعث بهبود چه چیزی شود؟ اگر بازاریابی محتوایی منجر به ایجاد سود برای سازمان نشود، در واقع هیچکاری نکرده است.
پیشنهاد ما این است که برای هدفگذاری از روش SMART استفاده کنید. هدف شما باید مشخص، قابلاندازهگیری، در دسترس، مرتبط و زماندار باشند.
گام دوم: شناخت مخاطب خود
آگاه باشد؛ در بازاریابی محتوا سکوی پرتاب شما مشتریانتان هستند. همانطور که آنها به شما نیاز دارند؛ یقینا شما هم برای مطرح کردن خودتان به آنها نیاز دارید. در قدم اول برای برقراری ارتباط و جذب مشتری باید آن را بشناسید، درکش کنید و با زبان خودشان با آنها صحبت کنید. شما حتی میتوانید قبل از شروع کار با یک مشتری واقعی؛ چندین مشتری خیالی برای خود با ایدهآل هایشان تصور کنید و کار را پیش ببرید تا حین کار به مشتری نزدیکتر شوید. این شبیه سازی کمک میکند در هنگام برخورد با مشتری بهترین تصمیمها را بگیرید و برترین ایدهها را به او دهید.
گام سوم: تدوین استراتژی محتوا
استراتژی محتوا یعنی؛ محتوایی را ایجاد و طراحی کنید که با انتشار و پخش آن در سایت و مکانهای موردنظر؛ غریبه و کاربر عادی را به مخاطب همیشگی شما و سپس مخاطب دنبال کننده را به مشتری ثابت تبدیل کند.
در واقع محتوای شما در ابتدا باید جذاب برای کاربر عادی، سپس سرگرم کننده و الهام بخش برای مخاطب شما و در نهایت مفید و سودآور برای مشتریانتان باشد. در کاری که انجام میدهید اگر برای مخاطب خود ارزش قائل شوید؛ شک نکنید که راهی موفقیتآمیز را طی میکنید؛ در غیر این صورت بازاریابی محتوا شما هرچند با استراتژی پیش رود؛ دچار سقوط خواهد شد.در بازاریابی محتوا ارتباط میان تولید کننده محتوا و مشتری دارای اهمیت ویژه است.
گام چهارم: مشخص کردن کانالهای بازاریابی محتوایی
یک روی سکه تولید محتوا است و روی دیگر آن توزیع محتوا!
در نقشه سفر مشتری (Customer Journey) داستان و فرآیند تجربهی کاربر در محصول شما تعریف شده است.
حال شما باید مشخص کنید که میخواهید در این نقشه (یا بهتر بگویم در هر نقطهای که مشتری در آن قرار دارد) از چه طریقی محتوایتان را به دست مخاطبان برسانید.
مثلاً فکر میکنید از بین بلاگ، صفحات وبسایت، شبکههای اجتماعی، ایمیل، اساماس، صفحات فرود و… کدام یک برای مرحله جذب مشتری و کدام یک برای مرحله آگاهی برند مناسب است؟
گام پنجم:انواع محتوا
ما ۴ نوع محتوا داریم:
- متن:
وبلاگ،وبلاگ مهمان،کتاب الکترونیک و . . .
- تصویر
عکس،اینفوگرافیک،جدول/چارت و . . .
- صوت
فایل صوتی،پادکست و . . .
- ویدئو
فیلم آموزشی،وبینار و . . .
برای اینکه محتوا شما در بین مخاطبان بهتر دیده شود باید از چند نکته ساده پیروی کنید:
- محتوا تازه تولید کنید.
- محتوا اختصاصی و ناب تولید کنید.
- محتوا های قدیمی خود را آپدیت کنید.
- سعی کنید تا روند محتوا گذاری به صورت یک شکل نشود.
- از روش های مختلف استفاده کنید.
- اصول سئو را در تولید رعایت کنید.
گام ششم: تهیه تقویم محتوا
در تقویم محتوا باید برنامه تولید، انتشار و ترویج محتوا را مشخص کنید. باید مکتوب کنید که محتوا در چه زمانی تولید میشود، کِی منتشر میشود و به چه وسیلهای ترویج (promote) میشود. مثلاً در ماه آبان قرار است ۱۰ مقاله وبلاگ، ۱۰ پست اینستا با محتوای تصویری و ویدئویی و یک وبینار داشته باشید که هر کدام در تاریخهای مشخص قرار داده شده است.
برای سادهتر شدن کار میتوانید از قالبهای آماده برای تقویم خود استفاده کنید. ولی یادتان باشد که حتماً با توجه به نیازها و ساختار تیم خودتان آن را تغییر دهید.
گام هشتم : نشر محتوا
حالا وقت آن است که نتیجه فعالیت های شما دست مشتریان برسد دو نکته اصلی که باید رعایت شود زمان درست نشر محتوا و شکل درست انتشار آن است.
گام نهم : ترویج محتوا
و بعد از انتشار حالا شما باید تمام توان و خلاقیت خود را بکار بگیرید تا محتوای شما بهتر دیده شود. در واقع حالا باید ارزیابی محتوا کنید.
تولید محتوا
بازاریابی محتوا را با تولید محتوا اشتباه نگیرید
مرز باریکی وجود دارد که بازاریابی محتوا را با تولید محتوا جدا میسازد. تولید محتوا میتواند شامل هر عکس، فیلم، ویدئو، پادکست و … باشد که به صورت دیجیتال در اپلیکیشنهای فضای مجازی منتشر میشود. زمانی این تولید محتوا میتواند به عنوان یک بازاریابی محتوایی در نظر گرفته شود که با هدف تولید گردد. این هدف نیز یک هدف اقتصادی است. به این صورت که آن محتوای تولیدی در نهایت بتواند آگاهی فرد را بالا ببرد و او را برای خرید محصول یا دریافت خدمات راهی کند. اینکه برای رسیدن به این هدف باید به چه نکاتی در هنگام تولید محتوا توجه کرد مطلبی است که در ادامه به آن پرداخته میشود. اما قبل از آن شما را با مزایایی که این نوع استراتژی برای شما فراهم میسازد، آشنا میکنیم تا ابتدا ارزش آن را هر چه بهتر متوجه شوید.
نمونه ها موفق بازاریابی مصالح ساختمانی در جهان
صنایع اندکی وجود دارند که تماسهای تلفنی در آنها ضروری است و بازاریابی ساختمانی یکی از آنهاست. برای اینکه مشتریان زیادی با شما تماس بگیرند شمارۀ تماس شما باید در همهجا دقیقاً در کنار نام شرکت نوشته شود.
- شرکت Sula Valley نمونه ای موفق در این امر است.
برای موفقیت در بازاریابی ساختمانی داشتن یک وبسایت جذاب و ساده که مشتریان را برای پیداکردن اطلاعات موردنیازشان بهراحتی راهنمایی کند و آنها از جستوجو در وبسایت ناامید و کلافه نشوند ضروری است.
- وبسایت شرکت ساختمانی کیلیِن
بخش بزرگی از فرایند پیداکردن مخاطب مناسب کسبوکار شما حفظ مشتریان است. مشتریان گذشتۀ خود را وادار کنید که دوباره به سراغ شما بیایند.
- شرکت بیلدر پرایم موسس و مدیرعامل آن جوناتان وینبرگ میگوید: «شما باید تا چند ماه بعد از پایان کار با مشتریان خود در ارتباط باشید تا ببینید ممکن است در چه کار دیگری به کمک شما نیاز داشته باشند. تماس شما برای مشتری ارزشمند است و او را تحتتأثیر قرار میدهد و شاید کار جدیدی برای شما بهارمغان آورد.»
- شرکت McCormick Home Solutions
نمونه موفق بازاریابی داخلی در ایران
-
وب سایت دیجیکالا مگ :
این وبسایت از سرویسهای جانبی فروشگاه اینترنتی بزرگ دیجیکالا است که محتواهای بسیار کامل و به روزی منتشر میکند و روز به روز به این محتوا افزوده میشود.
این محتواها عبارتند از : ویدئو،مقاله،مصاحبه،پادکست،اخبارو …
موضوعات محتواهای این سایت در مورد اخبار تکنولوژی، نقد و بررسی محصولات ، اخبار مربوط به دیجیکالا،مقالات مربوط به دنیای دیجیتال، سرگرمی، نقد و تحلیل بازیهای کامپیوتری، اپلیکیشن ها، موسیقی و … است.
این وبسایت ازنمونه های بازاریابی محتوایی موفق در ایران است و یک منبع فارسی خوب برای کسانیست که به دنبال اخبار روز دنیای دیجیتال و تکنولوژی هستتد.
علاوه بر این، دیجیکالا مگ به کسب و کار اصلی دیجیکالا نیز کمک زیادی کرده است. به این صورت که بازدیدکنندگان با خواندن اخبار مربوط به دیجیکالا میتوانند جذب این سایت نیز شوند.
در نتیجه روش بازاریابی محتوای وبسایت دیجیکالا مگ از نوع وبلاگ برای سایت دیجیکالا است اما در ابعادی به مراتب بزرگتر از یک وبلاگ همراه با مطالب و محتوایی به روزتر و کامل تر. این وبسایت میتواند برای دیجیکالا اعتبار بسیار خوبی به وسیله محتوا کسب کند.